Groots verleden, kleine stad: Kampen

 

KAMPEN – In de Middeleeuwen was Kampen een van de machtigste en meest welvarende steden van Noordwest-Europa. Groot geworden door het Hanzeverbond, de Europese Unie avant la lettre. Nog steeds waart de geest van middeleeuwse handelslui door de straten van deze kleine stad aan de IJssel.

DE BRUG MET GOUDEN WIELEN VAN KAMPEN

Stadsbrug Kampen. Foto Sybylle Kroon

 

De entree is al opmerkelijk. Terwijl we over de Stadsbrug met de gouden wielen lopen, valt de ‘skyline’ als eerste op. Geen hoogbouw, maar historische panden, poorten en kerken bepalen het gezicht van de Hanzestad. Zo moeten de middeleeuwse kooplui die met hun koggeschepen vanuit Scandinavië, Duitsland of de Baltische Staten vol handel aan boord weer terugkwamen, hun stad ook al hebben gezien. Een replica van zo’n middeleeuwse kustvaarder is te zien op de koggewerf, waar de stadsomroeper trots het verhaal over zijn stad en de Kamper kogge declameert.

BEDRIJVIGHEID IN KAMPEN

In de middeleeuwse straten vind je opvallend veel ambachtelijke bedrijvigheid. We ruiken tabak. Dat kan kloppen: Kampen had ooit honderd sigarenfabrieken. Er is nog één actief: De Olifant in de Voorstraat. De vierde generatie Van der Sluis produceert nog elke week 80.000 sigaren. Even verderop horen we hamerslag op staal. Meestersmid Sven de Lang werkt in de enige (en eeuwenoude) smederij die Kampen nog rijk is. Ook van de tientallen bierbrouwerijen is nog eentje over. We drinken een ambachtelijk biertje van De Wereld in het bruinste café van Kampen: de Stomme van Campen. De naam verwijst naar de zestiende-eeuwse kunstschilder Hendrick Avercamp, die half doof was.

TERUG IN DE TIJD

Kampen. Foto Sybylle Kroon

 

Al wandelend door Kampen ontdekken we tussen de goed bewaarde gevels en pakhuizen de ene na de andere muurschildering. Het zijn reclame-uitingen uit vervlogen tijden maar in ere hersteld. Er is veel meer cultureel en historisch erfgoed in Kampen te bewonderen. Het is alsof je terugreist in de tijd. Oude boerderijen die in de Middeleeuwen op de rivierduinen van de IJssel gebouwd werden. De Koornmarktspoort, de oudste poort van Kampen. Een toren zonder kerk, alleen maar om aan de buitenwereld te laten zien hoe machtig Kampen was. De Bovenkerk, de eerste kathedraal van Nederland, met een wereldberoemd orgel. En zo zijn er nog wel vijfhonderd rijksmonumenten, musea en andere bezienswaardigheden te vinden. Gelukkig heeft de Hanzestad ook genoeg cafés en andere uitspanningen, zoals een echte havenstad betaamt. Kunnen we even bijkomen van alle indrukken in dit kleine Hanzestadje aan de IJssel.

KAMPER UIEN

Al eeuwenlang zijn er fantasierijke verhalen over Kampen en Kampenaren in omloop. Dat worden ‘Kamper Uien’ genoemd. Broodjes aap die nog steeds tot de verbeelding spreken.  Zo speelt een steur een belangrijke rol in een van deze verhalen, vandaar de bijnaam van de inwoners: Kamper Steuren. In de zomermaanden bungelt er tijdens de Kamper Ui(t)dagen een ‘koe’ aan de Nieuwe Toren. Ook dat verwijst naar zo’n sterk verhaal.

 

Maak ook kennis met de Hanzesteden Zwolle en Deventer.

 

Omslagfoto gemaakt door Richard Tennekes.

 

One Reply to “Groots verleden, kleine stad: Kampen”

Comments are closed.