Mijn 2CV

In een lelijke eend op wereldreis door Nederland

MOOIE LELIJKERD

Mijn eerste auto was een knalrode lelijke eend. Ik weet het kenteken zelfs nog: NG-60-KY. Samen reden we talloze keren van mijn toenmalige woonplaats Leeuwarden naar de School voor Journalistiek in Zwolle. Elke vakantie gingen we samen op pad. Achterbank eruit, kampeerspullen achterin en tuffen maar. Nederland, België, Frankrijk, Spanje, Italië: we kwamen overal. We overleefden de Route Napoléon, werden aangehouden door Spaanse politie, kregen huwelijksaanzoeken op de snelweg en pech in Florence . En toen ging ik verhuizen. Naar Curaçao. En mijn mooie lelijke eend kon niet mee overzee. Met pijn in mijn hart heb ik haar verkocht. Tranen met tuiten huilde ik toen de nieuwe eigenaar met mijn lieve autootje wegreed.

BIG SMILE 🙂 IN EEN LELIJKE EEND

Inmiddels ben ik alweer jaren terug in Nederland. Ik reed brave auto’s, Duitse merken, betrouwbaar maar o zo saai. Elke keer als ik een rode eend zag rijden, keek ik of het toevallig die ‘van mij’ was. Het verlangen naar een eend werd steeds sterker. Het liefst een lavendelblauwe. Of oranje? Knalgeel dan? Of toch weer een rode? Manlief werd er bijkans gestoord van. Dus kreeg ik op mijn verjaardag een dagje met de eend door Drenthe touren cadeau. De hele dag heb ik met een big smile rondgereden. De beelden spreken boekdelen 🙂

MILLENNIAL & YOUNGTIMER

Je begrijpt: het hek was van de dam. Ik moest en zou een eend hebben. En die kwam er. Een lavendelblauwe Citroën 2CV mét 06-nummer: NK-06-KN. Geboren op 1 juli 1985, een heuse Millennial en tegelijkertijd een Youngtimer*. Zeshonderdzestig kilo en 29 paardenkrachten schoon aan de haak en krankzinnig goedkoop in de wegenbelasting.

BLIJ EI

Ik word zó blij van die auto. En ik niet alleen. Als ik ergens door Nederland rij, zie ik altijd vrolijke mensen kijken. Sta ik voor een stoplicht te wachten, zwaait degene die naast me staat. Vul ik olie bij of gooi ik mijn 25-liter tankje vol, komt er iemand een praatje maken. “Die heb ik ook nog gehad”. “Gingen we vroeger met z’n vijven mee op vakantie naar Spanje”. “De leukste die ik ooit gehad heb”. We hebben het over een auto hè? Maar wel eentje die mensen blij maakt en mooie herinneringen oproept. En waar ik een mooie wereldreis door Nederland mee maak. Zie je me rijden? Zwaai dan even. Ik zwaai zeker terug.

 

SYBYLLE

*Een youngtimer is een auto tussen de 25 en 40 jaar oud. Pas als een auto 40 jaar of ouder is, wordt het een oldtimer genoemd. Daarvoor moet ik nog tot 2025 wachten.