Sterrenpiepers uit Opperdoes

 

OPPERDOES – Je kunt er niet omheen: Opperdoes is hét aardappeldorp van West-Friesland. De akkers rond het dorpje staan vanaf april vol met het groene loof waaronder het ‘goud’ zich langzaam maar zeker ontwikkelt. Zo’n dertig telers verbouwen hier hun pootgoed op de zavelrijke grond die de Opperdoezer Ronde zijn zo’n typerende smaak geeft.

DE RONDE VAN OPPERDOES: BESCHERMD EN EXCLUSIEF

De ‘Ronde’ heeft de BOB-status. Dat houdt onder meer in dat de pieper alleen in een afgebakend gebied verbouwd mag worden, in een cirkel van min of meer één kilometer rond Opperdoes. De Beschermde Oorsprong Benaming is een Europese verordening die streekproducten beschermt tegen namaak. En aan die status hangen strenge eisen. Een select en exclusief aardappeltje dus.

 

Opperdoezer Ronde.

ZAK AARDAPPELEN CADEAU

Vroeger kwamen liefhebbers van heinde en verre naar Opperdoes om het culinaire piepertje te kopen. Kofferbakken vol gingen mee terug naar huis. Opperdoezers namen een zak aardappelen mee op verjaardagsvisite. Het was toen echt een cadeautje. In die tijd mochten de piepers nog zo van het veld aan straat verkocht worden. Nu is er de veilingplicht: de oogst moet bij een veilinghuis worden aangeboden en dat regelt de verkoop en bepaalt de prijs. Tegenwoordig mogen slechts een paar boeren de aardappelen aan huis verkopen, het overgrote deel wordt gedistribueerd over het land, bij supermarkten en groenteboeren. De echte liefhebbers weten de beste aardappeladresjes in Opperdoes echter nog steeds te vinden.

POWER TO THE PIEPER

Zeg je Opperdoezer Ronde, dan zeg je Hero Stam (Opperdoes, 1949). Hij is dé ambassadeur van deze aardappel, zo blijkt uit de vele kranten- en tijdschriftknipsels die de teler trots bijhoudt in een ordner en op een prikbord in zijn schuur. ‘Power to the pieper’, luidt zijn slogan. Sinds een paar jaar is Stam hofleverancier van diverse sterrenrestaurants in Nederland. De Opperdoezer is zuinig op ‘zijn’ aardappel. Alles wordt met de hand gerooid, omdat de schil zo dun is en het gewas daardoor extra kwetsbaar. Dit aardappeltje vraagt om een ambachtelijke aanpak en is zeker geen huis-, tuin- en keukenaardappel. Ondanks zijn ‘sterrenstatus’ heeft dit piepertje geen sterallures. De echte Opperdoezer weet hoe ze op z’n lekkerst zijn: in de schil koken, in vieren snijden, klont (gesmolten) boter erbij en een draai zeezout erover. Klaar.

OPPERDOES: MINI-GIETHOORN

Als je dan toch in Opperdoes bent: kijk even rond in dit dorpje, dat vanwege de watertjes met bruggetjes ook wel Klein-Giethoorn wordt genoemd.

 

Opperdoes. Foto Gouwenaar.

Foto: Gouwenaar