Spaanse allure in Nieuw-Vennep

 

nieuw-vennep

 

NIEUW-VENNEP –  Ooit was de Haarlemmermeer een enorme watervlakte. Sterker nog: het wat het grootste meer van het toenmalige Holland. Het was een woest meer en had als bijnaam Waterwolf. In drie jaar tijd, tussen 1849 en 1852 werd het meer drooggemalen. Om de Haarlemmermeerpolder kwam een ringvaart en dwars door de polder de Hoofdvaart. Over deze oer-Hollandse waterweg liggen drie bruggen met Spaanse allure. Eentje bij Nieuw-Vennep* en twee bij Hoofddorp.

Bakens in het donker

Wanneer ik na een van mijn buitenlandse reizen terugvlieg naar Nederland en het vliegtuig de landing naar Schiphol inzet, kijk ik hoopvol naar buiten. Wie weet zie ik ze: de drie bruggen van de Spaanse architect Santiago Calatrava. Ze liggen hemelsbreed maar een paar kilometer van de luchthaven af. ‘s Avonds zijn de Spaanse bruggen prachtig verlicht en bakens in het donker. Als ik de bruggen zie, weet ik dat ik bijna thuis ben. Ik ben elke keer weer onder de indruk van het schouwspel.

Werk van Calatrava

Calatrava zegt je misschien in eerste instantie niet zo veel, maar zijn werk heb je vast wel eens gezien. Hij ontwierp onder meer de telecommunicatietoren in Barcelona , de Turning Torso in Malmö en de Stad van de Kunst en de Wetenschap in Valencia . En dus ook de drie bruggen in de gemeente Haarlemmermeer.

Brug ‘Harp’ bij Nieuw-Vennep

Brug Harp bij Nieuw-Vennep

 

Kenmerkend voor de drie tuibruggen zijn de tuien. Het zijn net snaren en daarom dus niet zo verwonderlijk dat ze namen van snaarinstrumenten dragen: Harp (bij Nieuw-Vennep), Luit en Citer (bij Hoofddorp). Na de bruggen regelmatig van een afstand en hoogte te hebben gezien, werd het hoog tijd de kunstwerken eens van dichtbij te bekijken. Op naar Nieuw-Vennep! In mijn eend rij ik naar het uiterste puntje van industrieterrein Spoorzicht. Daar kan ik De Harp ik volle omvang eens goed bekijken. Daarna rij ik met het dak open over de Noordelijke Rondweg richting de brug. En dit is wat ik te zien krijg:

 

 

Waanzinnig mooi toch?

 

Meer ontwerpen van Calatrava zien? Er zijn diverse boeken over zijn werk gepubliceerd, onder meer deze, een fraaie uitgave van ‘koffietafelboek-uitgever’ Taschen:

 

nieuw-vennep calatrava

Het boek is onder meer te koop bij Bol.com.

 

* Nieuw-Vennep ligt tussen Amsterdam en de Bollenstreek.