Mini-citytrip naar vierkant Elburg

 

ELBURG – Niet vaak een stad in Nederland gezien die zó rechttoe-rechtaan is als Elburg. En dan heb ik het niet over een moderne buitenwijk. Nee, dit eeuwenoude vissersstadje is gewoon zo vierkant als het maar kan. Verdwalen is dan ook praktisch onmogelijk. Vierkant, maar o zo schattig. Binnen de muren van het stokoude vestingstadje (anno 1233) lijkt de tijd stil te staan. Hoog tijd voor een mini-citytrip.

 

Vierkant Elburg. Beeld van Google Earth.

ELBURG ALS FILMSET

We zetten de 2CV buiten de stadsmuren en wandelen door de Vischpoort naar binnen. Deze vijftiende-eeuwse knoeperd van een voordeur leidt ons naar de kaarsrechte straten met pittoreske huizen, verrassende winkels, oude cafés en bijzondere eettentjes. Karakteristiek zijn de zwart-witte keitjesstoepen, smalle steegjes, vestingwallen en de grachtjes met knotwilgen. Er zijn zelfs huizen ín de stadsmuur gebouwd. Elburg is echt een mini-stadje met een joekel van een kerk en omringd door een stadsgracht. Alles ziet er authentiek uit. Denk de auto’s weg en je kunt er zo een filmset van de vorige eeuw van maken.

 

Huis in stadsmuur Elburg. Foto Pixabay

Foto: Ben Bender/Wikimedia

Foto: Ben Bender

VROEGER AAN ZEE

Vroeger, gelegen aan de Zuiderzee, was het een florerende visserstad. Maar toen! Het karakter van Elburg veranderde in 1932 door de bouw van de Afsluitdijk en de komst van de Flevopolder. De stad ligt nu niet meer aan zee, maar is verbonden met het Veluwemeer en het Drontermeer. Buiten de Vischpoort ligt de haven. Hier liggen Elburgse botters, te herkennen aan de initialen EB in de bruine zeilen. Maar je kunt er – iets verderop in de jachthaven – ook met je gewone zeilbootje afmeren.

 

Foto Pixabay

MINI-CITYTRIP ELBURG

Na een paar uurtjes rondwandelen hebben wij de hoogtepunten van Elburg gezien. We ploffen op het terras van ‘t Olde Regthuys en genieten nog even na van deze mini-citytrip. Mocht je nu langer willen blijven: er zijn meerdere musea en zo’n tientallen monumenten. Ben je nog wel even zoet mee om die allemaal te bekijken.

TOCH LEUK OM TE WETEN

Elburg is net als Zwolle, Deventer en Kampen een Hanzestad.