‘De Skeve’ van Leeuwarden

 

LEEUWARDEN – Hoewel ik er al jaren niet meer woon, is en blijft Leeuwarden mijn stad. Ik hoef Liwwadders en Friezen niet uit te leggen hoe bijzonder deze stad is. Maar daarbuiten word ik toch vaak meewarig aangekeken. Tegen al diegenen zeg ik: durf het eens aan, pak die Afsluitdijk en ontdek hoe scheef ‘De Skeve’ is. Echt: klompen kun je thuislaten. Paspoort ook niet nodig. En ze spreken er gewoon Nederlands.

MISLUKT BOUWPROJECT

Zodra je Leeuwarden nadert, kan je hem niet missen: de Achmeatoren. De hoogste toren van de Leeuwarder skyline. Mijn hart maakt altijd een sprongetje als ik deze blikvanger zie. Maar een echte Liwadder is pas echt thuis bij het zien van de Oldehove. Het is een mislukt bouwprojectje vergeleken met de 115 meter hoge kantoorkolos een paar honderd meter verderop. Maar een úítstraling mensen! Perfect in al zijn imperfectie.

 

Oldehove Leeuwarden. Foto C. Messier/Wikimedia

Foto: C. Messier

SCHEVER DAN PISA

De toren moest oorspronkelijk veel hoger worden, maar zakte tijdens de bouw al scheef. De zestieneeuwse bouwvakkers probeerden de boel nog recht te metselen, maar het leed was al geleden. Een torenspits kon de Oldehove vervolgens ook op zijn buik schrijven. Toch staat ‘De Skeve’ er al bijna vijfhonderd jaar. En scheef is ‘ie: zelfs nog schever dan de toren van Pisa. Bovenop de Oldehove heb je bij helder weer ruim zicht. Je ziet dan zelfs Ameland liggen.

DE FONTEIN VAN LEEUWARDEN

Fontein 'Love' van Jaume Plensa, in Leeuwarden. Foto Sybylle Kroon

Natuurlijk is er in Leeuwarden meer te zien dan een scheve toren. Zo staat er een pláátje van een fontein pal voor het station. De zeven meter hoge fontein Love bestaat uit twee kinderhoofden. Het ontwerp is van de wereldberoemde Spaanse kunstenaar Jaume Plensa. Hij ontwierp onder meer de opzienbarende Crown Fountain in Chicago. De Leeuwarder fontein maakt deel uit van het kunstwerk 11 Fountains. In alle elf Friese steden staat een bijzondere fontein die de verbinding door water in Friesland symboliseren. Om het hele kunstwerk te zien, moet je dus een Elfstedentocht maken om je virtuele stempelkaart vol te krijgen.

DE BAK IN

Blokhuispoort Leeuwarden. Foto Pixabay.

 

Eeuwenlang was De Blokhuispoort in hartje Leeuwarden de plek waar geboefte werd opgesloten. Tegenwoordig is het een culturele hotspot. Kunstenaars, creatievelingen, kleine zelfstandigen en freelancers hebben hier hun eigen werkplek. Regelmatig worden er evenementen georganiseerd en elke zaterdag kun je met een oud-gevangenisbewaarder de krochten van de oude gevangenis bekijken. Ook is de bibliotheek in de Blokhuispoort gehuisvest, net als café De Bak en een restaurant/grand café met de toepasselijke naam Proefverlof, waar je zomers op een terras aan het stadsgracht kunt zitten. Je kunt in deze gevangenis blijven slapen. Bij hostel Alibi boek je geen kamer, maar een heuse cel.

 

Zicht op Achmeatoren en Blokhuispoort. Foto (c) Theo de Witte

Foto: Theo de Witte

OUD POSTKANTOOR

Loop door het centrum van de stad en je struikelt over de cafés, restaurants, eettentjes en koffiegelegenheden. Op bijna elke hoek van de straat vind je wel een etablissement waar je relaxed kunt zitten. In het oude postkantoor aan de Tweebaksmarkt bijvoorbeeld. Post Plaza mag met recht een grand café worden genoemd. De enorme ruimte is stijlvol ingericht en overal zie je nog ‘restanten’ van het postkantoor.

GROENE HART

Dwaal nog wat verder en je komt weer uit bij Oldehove. Aan de voet van ‘De Skeve’, binnen de stadsgrachten van de oude binnenstad, ligt dé tuin van Leeuwarden: de Prinsentuin. Zomers is dit park een populaire jachthaven. Vanuit heel Nederland en Europa komen toeristen hier hun bootjes aanleggen. Locals komen graag in dit ‘groene hart’ om een rondje hard te lopen, hun hond uit te laten, te picknicken in het gras of een drankje te doen bij grand café De Koperen Tuin.

 

Need I see more? Of zoals de Friezen zeggen: net stinne, der hinne ! Oftewel: niet treuzelen, ga er heen!

 

PS: En dan heb ik het Fries Museum en het Keramiekmuseum nog niet eens genoemd….En had ik al verteld dat Leeuwarden de geboorteplaats van Mata Hari, Piet Paaltjens, Slauerhoff, Escher en vele anderen is?

 

Mata Hari. Foto Sybylle Kroon

Fries Museum. Foto Ruben van Vliet.

Fries Museum, foto: Ruben van Vliet

 

One Reply to “‘De Skeve’ van Leeuwarden”

Comments are closed.