Deventer: stokoude straatjes

 

DEVENTER – Zodra je één stap in de binnenstad van Deventer hebt gezet, weet je: dit is geen gewone stad. In deze Hanzestad aan de IJssel wil je eindeloos dwalen en verdwalen. Elke straat, steeg en elk plein heeft wel iets bijzonders.

Stenen met een verhaal

Gevelsteen in Deventer Foto Sybylle Kroon
Je leert de stad goed kennen door om je heen en naar boven te kijken. Daar is de historie van Deventer – een van de oudste steden van Nederland – goed te zien. Talloze panden hebben namelijk een gevelsteen of bijzondere raamdecoratie. Als je alle gevelstenen en hun verhaal wilt ontdekken, wandel je de speciale route, verkrijgbaar bij de VVV. Ook shopaholics komen aan hun trekken. Er zijn meer dan honderd unieke winkels – waaronder de Deventer Koekwinkel – en boetiekjes te vinden in de straten en steegjes.

Vikingwal in Deventer

Dwalend door de stad kom je bijzondere plekjes tegen. De Stenenwal bijvoorbeeld. Overwoekerd door groen en daardoor alleen te vinden als je goed kijkt. Het lijkt een kruip-door-sluip-doorstraatje van niks, maar het is een overblijfsel uit de Vikingtijd. Deze wal moest de Deventenaren beschermen tegen de Vikingen die de stad wilden overmeesteren. Nu liggen er achtertuinen tegen de wal maar de bewoners zijn altijd bereid je aan te moedigen vooral dóór te lopen over dit historische stukje Deventer.

Stokvis

De Stokvis in de IJssel bij Deventer Foto: Sybylle Kroon
Der ‘Stokvis’ in der IJsel bei Deventer. Foto Sybylle Kroon

Je wandelt dan vanzelf tegen de IJssel aan. Aan de overkant lonkt een groene oase: het Worpplantsoen. Je kunt er op twee manieren komen. Wandelend of fietsend via de IJsseloever naar de nieuwe of de oude brug. Of met het voetveer met de naam Stokvis, de bijnaam voor de Deventenaren die stamt uit de Hanzetijd. Het pontje pendelt je voor 1 euro 50 heen en weer. Vanaf de overkant heb je een panoramisch uitzicht op de stad, met als grote blikvanger de Lebuïniskerk.

Deventer is vooral bekend van de grote evenementen, zoals de Boekenmarkt en het Dickensfestijn. Maar wie de stad echt wil leren kennen, gaat ook nog een keer op pad als het rustig is. Pas dan zie je de schoonheid van deze Hanzestad in de pure vorm.

Tips van Sybylle

> Eten doe je bij Fooddock
> Op niveau overnachten doe je bij Lucy in the Sky
> Of bij een ander hotel in Deventer

2 Replies to “Deventer: stokoude straatjes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.