Onder de wolk van Zwolle

 

ZWOLLE – Je kunt hem haast niet missen: de ‘wolk’ van Zwolle. Het dak van De Fundatie is een blikvanger van formaat. Een bezoek aan dit museum maakt je bezoek aan deze historische Hanzestad compleet. Al was het maar om door het ‘oog’ van de wolk de stad van boven te bekijken.

BUITENAARDSE VERSCHIJNING

De Fundatie. Foto Sybylle Kroon

 

De 55.000 tegels waaruit het dak van De Fundatie bestaat, veranderen onder invloed van het licht. Schijnt de zon, dan is het ellipsvormige dak wit. Is het een grijze dag, dan kleurt het blauw. Hoe dan ook is het een imposante, bijna buitenaardse verschijning. Het gebouw is bijzonder, maar ook onder de wolk is het voor de kunstliefhebber genieten. Naast een vaste collectie heeft De Fundatie regelmatig opzienbarende tijdelijke tentoonstellingen. Vanuit het ‘oog’ van de wolk heeft de bezoeker ook nog eens een panoramisch uitzicht over de binnenstad.

 

Zicht over Zwolle. Foto Pixabay

 

DE ‘ONDERWERELD’ VAN ZWOLLE

Eenmaal neergedaald uit de wolk kun je zelf op verkenning door de stad gaan. Of je huurt stadsgids Keetje in. Dan ben je verzekerd dat je alle sappige verhalen hoort. Ze leidt je door de Hanzestad die anno nu een bruisende (studenten)stad is. Van het smalste huisje van de stad aan het Fraterhofje naar het oudste huis (anno 1300) van de stad. En van het mooiste straatje met de naam Krommejak naar Café de Gezelligheid, waar een ingang schijnt te zijn naar de mysterieuze onderwereld van Zwolle.

Smalste huis van Zwolle. Foto Sybylle Kroon

SNOEP EN ENGEL

Ook bovengronds is genoeg te zien. Keetje voert je via de middeleeuwse Sassenpoort, de hippe Sassenstraat en langs de Grote Kerk naar hartje stad. Kijk vooral even binnen bij het Zwolse Balletjeshuis. Een snoepwinkel met het originele interieur uit de zestiende eeuw. En dan het aanbod! Hier vind je nog het ouderwets lekkere snoepgoed. Via de Korte Ademhalingssteeg – vroeger de steeg naar het schavot  – kom je uit op de Grote Markt. Waar eens het schavot stond, staat nu een ‘glazen engel’. Het is Sint Michael, de beschermheilige van de stad.

 

Glazen Engel Zwolle. Foto Pixabay

MUMMIE HERMAN

Via de ‘Peperbus’ en de oude stadsmuur wandel je naar Herman. Deze middeleeuwse ‘mummie’ heeft zijn laatste rustplaats in Waanders in de Broeren. Deze boekhandel in de oude kerk heeft naast veel boeken een fraaie brasserie. Prima plek om even bij te komen van alle indrukken van Zwolle.