Schaatsen op zonne-energie

 

BIDDINGHUIZEN – In 1997 werd de laatste Elfstedentocht in Friesland verreden. In de jaren daarna was er wel af en toe een korte ijstijd in ons land, maar échte winters moeten we sindsdien ontberen. Gelukkig zijn er verschillende overdekte kunstijsbanen in ons land. Maar écht leuk wordt schaatsen pas in de buitenlucht. En dat kan in de wintermaanden in de Flevopolder.

UPDATE – Helaas is Flevonice gesloten en gaat ook niet meer open. De warme winter(s) en de hoge (stook)kosten doen de ijsbaan de das om.

 

schaatsen flevonice

LANGSTE TER WERELD

Flevonice, de openlucht kunstijsbaan in Biddinghuizen is niet zomaar eentje: het is de langste ter wereld. Hier geen rondjes van vierhonderd meter of korter, maar een traject van zo’n 2,5 kilometer door de polder. Haal die schaatsen dus maar snel uit het vet en reis af naar de provincie Flevoland. Ok, je moet de sneeuw er wellicht zelf bij verzinnen, maar verder is het heerlijk winters schaatsen in de buitenlucht.

ACHTDUIZEND ZONNEPANELEN

 

Zo’n lange ijsbaan op temperatuur houden kost natuurlijk veel energie. Goed om te weten dat ze hier duurzaam bezig zijn, want ruim achtduizend zonnepanelen voorzien de ijsmachines van een groot deel van de benodigde stroom. Je schaatst dus eigenlijk op zonne-energie. Check de website om tickets te kopen én te kijken hoe het met de ijskwaliteit gesteld is. Hoe lager de buitentemperatuur, hoe beter het ijs. Een dagticket kost 15 euro voor volwassenen en 8 euro voor kinderen.

SCHAATSEN VANUIT DE LUCHT

Doe alvast wat schaatsinspiratie op en check deze video met beelden van Flevonice vanuit de lucht.

 

Flevonice

 

Meer Flevoland? Check het artikel over Almere en de Noordoostpolder