Holland of Nederland?

 

NEDERLAND – De ministeries van Buitenlandse en Binnenlandse Zaken zijn klaar met de naam Holland. Met ingang van 1 januari 2020 heten ‘we’ in het buitenland The Netherlands. Holland zou teveel refereren aan Amsterdam en clichébeelden als molens, grachten, kaas, tulpen en klompen. Maar van dat imago wil Nederland nu juist af.

TOERISTEN IN NEDERLAND

vlag van nederland foto pixabay

 

Toch zal het nog een uitdaging worden om The Netherlands in het buitenland te laten indalen. Als je in het buitenland vertelt dat je uit Noordwijk in The Netherlands komt, krijg je verbaasde blikken. Daarom vertel ik meestal dat ik uit Amsterdam, Holland kom. Daarmee bewijs ik Amsterdam geen dienst. De stad zelf doet verwoede pogingen de toeristenmassa juist naar plekken buiten de ring te krijgen. Zandvoort kreeg de naam Amsterdam Beach, de kastelen langs de Vecht Amsterdam Castle en de Nieuwkoopse, Loosdrechtse en Vinkeveense Plassen heten Lakes of Amsterdam. Toch willen veel buitenlandse toeristen maar één ding als ze naar ‘Holland’ komen: Amsterdam zien.

MEER DAN AMSTERDAM

holland - amsterdam

 

Met mijn reisblog probeer ik Amsterdam toch ook een beetje te helpen. Want buitenlandse en binnenlandse toeristen mogen best weten dat er buiten de Ring A10 (‘het platteland’) veel interessants te zien en te beleven valt. Dat Nederland meer is dan Amsterdam alleen. Niet dat ik ook maar enigszins de illusie heb dat Amerikanen dankzij mijn blog naar de bossen van Anloo gaan. Japanners op een witte fiets over de Veluwe gaan crossen. Of Chinezen de boot naar Ameland pakken. But you never know. Moeten ze wel eerst Nederlands leren lezen. Of Duits. Want ik heb mijn blog wél in het Duits laten vertalen. Omdat Duitsers dol zijn op Holland/The Netherlands/Die Niederlande. Vaak terugkomen. En nieuwsgierig zijn wat er nog meer te zien valt. Onze oosterburen vragen zich trouwens ook af wanneer het nou Nederland of Holland is.

NEDERLAND – HOLLAND

delfts blauw foto pixabay

 

Nederland of Holland? Het zal de meeste Nederlanders worst zijn. Hoewel Friezen het wel eens over ‘die Hollanders’ hebben als het over mensen aan de andere kant van de Afsluitdijk gaat. En daar hebben ze nog gelijk in ook! Deze video legt het nog eens haarfijn uit (of maakt de verwarring alleen maar groter…).