Een vierkante kilometer Almere

 

ALMERE – Eerlijk? Ik was nog nooit in Almere geweest. Hoogste tijd dus om in de jongste stad (anno 1976) van Nederland rond te kijken. Ik begin met precies één vierkante kilometer: Almere Centrum. In 2017 bekroond met de titel beste binnenstad van Nederland. Maar ik ben hier niet gekomen om te shoppen, wel voor iets anders.

KIJK OMHOOG

Almere Centrum Foto Sybylle Kroon

 

Nu denk je misschien: wat is er in hemelsnaam nu zo interessant aan die ene vierkante kilometer Almere? Nou, heel wat. Ok, er zijn vierhonderd winkels waar ik mijn slag zou kunnen slaan. Maar ik kijk nu eens niet aan de binnenkant maar naar de buitenkant van die panden. En vooral omhoog. Daar is heel veel moois te ontdekken, als je van architectuur houdt. In mijn ontdekkingstocht door Almere Centrum word ik begeleid door gids Paul Meekel van de VVV Almere. Hij draagt een knalrode jas met achterop in koeienletters Guide 036 (het kengetal van Almere, maar dat had je misschien al begrepen). Zo verlies ik hem in elk geval niet uit het oog, als ik tijdens mijn architectuurwandeling langs de 22 architectonische hoogtepunten ergens blijf plakken.

ALMERE: ‘IDEALE STAD’

Almere Centrum

Silverline (links) en The Wave (rechts).

 

Paul is geen rasechte Almeerder, sterker nog: de van oorsprong Amsterdammer moest er twintig jaar geleden niet aan dénken om in Almere te wonen. “Ik wilde er dood nog niet gevonden worden”, bekent hij. Maar nadat zijn zus er ging wonen ging hij achttien jaar geleden toch overstag. En nu is hij een trotse gids van ‘zijn’ stad. In het VVV kantoor vertelt hij over de bouw van Almere als ‘de ideale stad’, gebaseerd op de visie van Ebenezer Howard (1850-1928) op moderne stedenbouw. Almere is een tuinstad à la Howard, met kernen waar een park of groen binnen vijf minuten bereikbaar zijn.

HET ALMERE VAN REM KOOLHAAS

Almere Centrum

Trap voor De Citadel.

 

Twintig jaar nadat de eerste bewoners van Almere de sleutel van hun huis kregen, werd besloten het centrum grondig aan te pakken. De stad groeide eenvoudigweg snel en een groter, aantrekkelijker centrum hoorde daarbij. Een prijsvraag werd uitgeschreven, bureau OMA van toparchitect Rem Koolhaas diende het winnende ontwerp in. Hij benaderde andere internationale architecten en zie daar: in vijfentwintig jaar ontstond een levendig stadscentrum vol spraakmakende architectuur waar je kunt wonen, werken en winkelen en waar praktisch alle sociale voorzieningen aanwezig zijn.

DUTCH MOUNTAIN

Almere Centrum Foto Sybylle Kroon

Zicht vanaf The Dutch Mountain. Links De Citadel, rechts De Smaragd.

 

Mijn architectuurwandeling begint op de “The Dutch Mountain”, zoals gids Paul het hoogste punt van het stadcentrum noemt. We staan dan zes meter boven het maaiveld. Uiteraard is hier over nagedacht. Koolhaas wilde het stadscentrum letterlijk en figuurlijk naar een hoger niveau tillen. Onder ons ligt de ‘benedenwereld’ met wegen voor auto’s en fietsers, parkeerruimte, fietsenrekken en laadgebieden. Zodat het hele centrum fiets- en autovrij is. Geniaal toch? Draai een rondje mee met dit filmpje gemaakt op de Dutch Mountain.

VERRASSING! WONEN OP NIVEAU

Almere Centrum

Links het uitkijkpunt vanaf Hudson Bay, rechts De Citadel.

 

Zolang je over lichtgeel natuursteen loopt, weet je dat je in Almere Centrum bent. Als je zo om je heen kijkt, zie je tal van interessante panden. Maar je hebt geen idéé wat er bovenop allemaal gebeurt. Paul neemt me mee naar de bovenste verdieping van Hudson’s Bay voor een verrassing. Het buitenterras biedt namelijk een mooi uitzicht over het stadscentrum. Eenmaal boven weet ik niet wat ik zie: ik kijk namelijk uit op een woonwijkje met grasvelden. Huh? Hoe ziet dat er dan uit? Nou zo: De Citadel. Dat is nog eens wonen op niveau.

GEEN GEWONE BIEB

De nieuwe bibliotheek Almere Centrum

De tuin van de bibliotheek in Almere Centrum.

 

Bibliotheek Almere Centrum

Werkplek in de bibliotheek.

 

We gaan de nieuwe bibliotheek binnen. Hier vallen meteen de organische vormen op. Zelfs de boekenkasten zijn rond van vorm. Het is dat Almere wat ver van mijn woonplaats Noordwijk af ligt, anders was ik meteen lid geworden van deze fraaie bieb. Ik kan hier de hele dag wel rondlopen, af en toe neerploffen op een van de ronde banken, in de tuin zitten chillen of de intrigerende vloerkleden die hier her en der liggen bestuderen. En een boek lezen/lenen, uiteraard. Of studeren, dat kan hier ook. Op de bovenverdieping heb je uitzicht op de Jewel. Dit pand kenmerkt zich aan de bovenkant door verticale glazen panelen. Van beneden zie je niks, van boven blijkt ook hier een kleine woonwijk te zijn.

 

Jewel - Almere Centrum

Het woonwijkje op het pand Jewel.

 

Het is tekenend voor Almere Centrum: het zit vol verrassingen. Daar kan ik natuurlijk veel meer over vertellen, maar beter is het om met eigen ogen te zien. Dat kan met een gids of met een routebeschrijving die je bij de VVV in Almere kunt halen. Neem van mij aan: je kijkt voorgoed anders tegen Almere aan!

 

Ter inspiratie nog een paar sfeerbeelden die ik in Almere maakte. Je blijft fotograferen daar!

 

 

TIP: Meer bijzondere architectuur is in Enschede te zien.