Mini-woestijnen op de Veluwe

 

VELUWE – Van de Veluwe wordt vaak gedacht dat het bos, bos en nog eens bos is. De groene landstreek in het midden van Nederland heeft echter veel meer gezichten. Dansende bomen. Mini-woestijnen. Paarse velden. Om maar wat te noemen.

 

Veluwe. Foto Sybylle Kroon

OUDSTE BOS VAN NEDERLAND

Al meer dan tienduizend jaar zijn er bossen op de Veluwe. In de Middeleeuwen werden grote delen van het bosrijke gebied gekapt waardoor van de oerbossen niks meer over is. Veel bos is later aangeplant, maar daardoor niet minder mooi. Elk bos heeft zijn eigen charme. Het Speulderbos en Sprielderbos zijn de oudste bossen van Nederland. In het eeuwenoude Speulderbos vind je grillig in elkaar gegroeide, ‘dansende’ bomen.

BUITENAARDS LANDSCHAP OP DE VELUWE

Zandvlakte op de Veluwe, foto Pixabay

 

Door de ontbossing in vroeger eeuwen kwamen grote delen van de Veluwe bloot te liggen. Dat verklaart de zandverstuivingen die je op diverse plekken tussen de bossen tegenkomt. Onder meer bij Planken Wambuis, Kootwijkerzand  – met het imposante gebouw van Radio Kootwijk –  en midden in Nationaal Park De Veluwe. Zo fiets je door het bos of over de heide, zo beland je in een bijna buitenaards landschap van zand en duinen. Juist de afwisseling in het landschap maakt de Veluwe nu zo bijzonder. De zandverstuivingen zijn net mini-woestijnen en kennen een bijzonder microklimaat: ’s zomers overdag kan het er zo maar 50 graden worden, terwijl het ’s nachts behoorlijk afkoelt.

PAARSE OVERGANG

Veluwe - heideveld in de herfst Foto Sybylle Kroon

 

Overal kom je heidevelden tegen, zoals bij Elspeet in het noordelijke deel, de Posbank bij Rheden in het zuiden en de Asselse heide bij Hoog Soeren in het hart van de Veluwe. Ze vormen vaak de overgang van het ene bos naar het andere of van bos naar zand. Het hele jaar door, maar vooral aan het einde van de zomer is het een bijzondere ervaring om over de heide te lopen of fietsen: dan bloeit de hei, is alles paarsgekleurd en ruikt het er heerlijk. Met een beetje geluk loop je op de Veluwse heide een herder met schaapskudde tegen het lijf.

HONDERDVIJFTIG BEKEN

Stuwwallen vormen het heuvelachtige landschap van de Veluwe, ontstaan tijdens een ijstijd in het Pleistoceen, meer dan honderdduizend jaar geleden. In dit landschap stromen zo’n honderdvijftig beken en beekjes die het afwateringssysteem van deze stuwwallen vormen. Ze doorkruisen het hele gebied en vormen een welkome afwisseling in de bosrijke gebieden. In en langs de beken is bijzondere flora en fauna te vinden. Als je langzaam wandelt of fietst, zie je misschien nog een bijzondere salamander.

PAK DE WITTE FIETS

Beeldentuin Kröller'-Müller Foto Pixabay

 

De Veluwe herbergt een bijzonder museum: Het Kröller-Müller museum. Je moet er wel voor door de poorten van Nationaal Park De Veluwe (entree park + museum €18,60) maar dan staat er een gratis witte fiets voor klaar waarmee je naar het Kröller-Müller peddelt. Dit museum heeft naast een bijzondere kunstcollectie binnen een imposante beeldentuin buiten. Als je na het museumbezoek doorfietst, kom je langs het statige Jachthuis Sint Hubertus, het standbeeld van generaal Christiaan de Wet en alle landschapstypes van het Veluwe: bossen, heidevelden en stuifzandlandschappen.

 

Witte fiets bij grote paddenstoel. Foto Sybylle Kroon

 

St. Hubertus Jachtslot. Foto Sybylle Kroon

 

3 Replies to “Mini-woestijnen op de Veluwe”

Comments are closed.