Sciencefiction op de Afsluitdijk

 

AFSLUITDIJK – De Afsluitdijk is meer dan een weg die de provincie Friesland en Noord-Holland met elkaar verbindt. Als je er even de tijd voor neemt, zijn er bijzondere zaken te zien. Een gebouw dat op schuimkraag lijkt, een monument met uitkijktoren en een heuse sciencefiction-filmset aan beide uiteinden.

 

Afsluitdijk (c) Studio Roosegaarde

 

De sluizen op de Afsluitdijk zijn een ware kunstattractie. Maar je ziet het alleen als de zon onder is. Op de 32 kilometer lange dijk tussen de Waddenzee en IJsselmeer heeft Studio Roosegaarde een bijzondere lichtshow gerealiseerd. Lichtgevende lijnen bieden een poëtisch schouwspel in het donker. Aan de Noord-Hollandkant en de Frieslandkant staan de sluizen met bijbehorende torens. De zestig bouwwerken zijn voorzien van reflecterende stroken. Als je door deze Lichtpoort rijdt, lijkt het net of je in een sciencefictionfilm beland bent en door de ruimte reist.
Bekijk de beelden! Foto Lichtpoort: (c) Studio Roosegaarde.

SCHUIMKRAAG

Afsluitdijk Wadden Center

 

Als je dan toch op de Afsluitdijk bent, neem dan ook even een kijkje bij het opvallend witte pand bij Kornwerderzand. Deze ‘schuimkraag’ is het Afsluitdijk Wadden Center. In dit informatie- en beleefcentrum kom je alles te weten over de Waddenzee, de aanstaande vernieuwingen van de dijk, het IJsselmeer en ontwikkelingen zoals de vismigratierivier. Gewoon even een kop koffie of een hapje eten kan ook, in restaurant Skom (Fries voor schuim). Foto Afsluitdijk Wadden Center: (c) Joachim de Ruijter.

 

TUSSENSTOP BIJ LELY

Zo’n vijf kilometer vanaf de Noord-Hollandse sluizen staat het Vlietermonument, in de vorm van een uitkijktoren, ontworpen door architect Dudok. Op deze plek werden in 1932 de laatste scheppen aarde en basaltblokken gestort die het IJsselmeer en de Waddenzee voorgoed van elkaar scheidden. Een huzarenstukje van jewelste. Ingenieur Cornelis Lely was de ontwerper van de Afsluitdijk. Hij wordt bij het monument geëerd met een groot standbeeld. Parkeer je auto (of fiets, er loopt een prima fietspad over de dijk) en bestel een kop koffie met gevulde koek in de lunchroom onderin de uitkijktoren. De toren beklimmen, van het uitzicht genieten en even uitwaaien kan ook. Kunstliefhebbers herkennen bij de ingang van de uitkijktoren werk van beeldend kunstenaar Hildo Krop. Op het bronzen reliëf staan drie mannen met basaltblokken.

DRIE JAAR GESLOTEN

De Afsluitdijk fietsen/wandelen/skaten/hardlopen staat op de bucketlist van menig sportieveling. Niks uitdagender dan die dertig kilometer lange dijk, weet ik uit ervaring. Saai? Welnee! In 2018 fietste ik samen met manlief heen en weer, tussen Den Oever en Zurich. In Den Oever verorberden we een heerlijk visje. Aan de andere kant, in Zurich, aten we een overheerlijke uitsmijter op het miniterrasje aan de dijk bij het hotel ‘De Steenen Man‘. Helaas is het fiets/wandel/skate/hardlooppad van de Afsluitdijk tussen april 2019 en april 2022 gesloten. Wel is er vervangend vervoer.

 

 

One Reply to “Sciencefiction op de Afsluitdijk”

Comments are closed.