Remember SUPtember Friesland

 

LEEUWARDEN – Do you remember, the lalalalalala of SUPtember? Als een oorwurm nestelde de hit van Earth, Wind & Fire in mijn hoofd, nadat ik op bezoek was geweest bij Ritske Merkus op het stadsstrand van Leeuwarden (Friesland). Hij is voorzitter van de stichting die de SUP-Elfstedentocht organiseert, elk jaar in september. SUPtember dus.

STRAND IN DE STAD

Stadsstrand Leeuwarden. Foto Sybylle Kroon

 

Die Ritske heeft het mooi voor elkaar. Hij bestiert het Stadsstrand van Leeuwarden. Strand? In Leeuwarden? Nou ja, het is een klein strandje aan het miniriviertje de Potmarge, midden in de stad. Maar er ligt echt zand en er staan echte strandstoelen. Zwoele zomerhits klinken uit de boxen. Aan de bar kun je een koel drankje bestellen. Op dit strand vertelt Ritske over de SUP-Elfstedentocht, waar hij al sinds 2008 bij betrokken is. Suppen kon hij niet, als oud-directeur van voetbalclub Cambuur was hij vooral bezig geweest met voetbal. Maar organiseren kon hij als de beste, dus toen hij gevraagd werd om als een soort manusje van alles mee te helpen bij de organisatie van de eerste SUP Elfstedentocht, zei hij geen nee. Nu is Ritske voorzitter van de stichting Sup-Elfstedentocht en heeft hij een jaloersmakende werkplek waar je de hele dag in je korte broek en op slippers kunt rondlopen.

SUPPEN ALS EEN SPEER

Ritske Merkus. Foto Sybylle Kroon

 

De Elfstedentocht op de schaats wordt gezien als de meest heroïsche. Helaas zijn de winters de laatste 22 jaar niet streng genoeg geweest voor de ‘tocht der tochten’. Gelukkig zijn er veel meer mogelijkheden om de tocht langs de Friese elf steden te volbrengen. Fietsend, roeiend, zwemmend, wandelend en dus ook: stand up paddle-end. ‘SUP’ is al een paar jaar de snelst groeiende watersport. Suppen gaat als een speer! Ritske ziet de komende editie van ‘Suptember’ dan ook met vertrouwen tegemoet.

GEZONDE WORKOUT

Suppen in Friesland. Foto Pixabay

 

Je hebt ze vast wel eens gezien: mensen die staand op een soort surfboard door stadsgrachten en kanalen, over meren en langs de kust peddelen. Suppen is de laatste jaren enorm in populariteit gestegen. “In 2008 waren er twee supboards in Friesland”, herinnert Ritske Merkus zich. In dat jaar werd de eerste SUP Elfstedentocht georganiseerd. Er deden twintig mensen uit het buitenland aan mee. Nu, elf jaar later, worden honderden deelnemers uit de hele wereld verwacht. Ook uit Nederland. “Suppen is ontzettend leuk om te doen”, vertelt Ritske op ‘zijn’ strand, waar zijn vrouw een supschool bestiert en waar je supboards kunt huren. “Het is een gezonde workout, je bent lekker buiten en je ziet hoe mooi Friesland is vanaf het water”.

VIJF ETAPPES DOOR FRIESLAND

 

Start Sup-Elfstedentocht in Leeuwarden. Foto Mayola Dijksman

Foto: Mayola Dijksman

 

De 220 kilometer van de SUP Elfstedentocht wordt in vijf dagen afgelegd. Deelnemers kunnen kiezen voor de hele tocht of voor een deel van het traject. Elke etappe is zo’n 40 tot 50 kilometer lang. Alleen de laatste etappe tussen Dokkum en finishplaats Leeuwarden is korter: 27 kilometer. “Ideaal voor mensen die nog niet zo bedreven zijn in suppen of het wel eens willen proberen”, aldus Merkus. “Deze korte etappe kun je bijna ongetraind doen, enige wat je hoeft te regelen, is een supboard. Maar die kan je ook huren”. Bij zijn vrouw, onder meer. En op diverse andere plekken langs het water in Friesland.

SSSST, NIET VERDER VERTELLEN: FRIESLAND IS TRENDING

Wist je trouwens dat Friesland op nummer 3 in de Lonely Planet’s Best in Europe 2018-lijst staat? Ook de New York Times is lovend over Friesland en zette de Waddeneilanden op nummer 30 in hun lijst ’52 places to go in 2019′. Maar ik roep dit niet te hard, voordat je het weet is Friesland een tweede Amsterdam, Venetië of Santorini.
Over Leeuwarden schreef ik eerder al een lofzang. Wil je meer weten over deze stad, dat is dit ook een handige link.