Lekker vals in Vledder

 

VLEDDER –  Criminaliteit is wel het láátste waar je aan denkt wanneer je het lieflijke Drentse dorpje Vledder inrijdt. Toch worden valseriken hier op handen gedragen. Sterker nog: ze hebben een heel museum tot hun beschikking. We parkeren de eend bij de lommerrijke Brink en gaan als ware rechercheurs op onderzoek uit.

Even over nadenken: een workshop vervalsen

De Denker van Rodin. De echte, in Parijs. Foto Pixabay.

 

Aan de Brink vinden we het plaats delict: het Museum Valse Kunst. We lopen langs bedrieglijk echte Matisses, Denkers van Rodin en Rietveldstoelen. Bij elk kunstobject staat vermeld waaraan je kunt zien dat het om een vervalsing gaat. Handig om te weten, mochten we zelf ooit een carrière als meestervervalser willen starten. Ter voorbereiding kunnen we alvast de workshop Vals Schilderen volgen. Bestaat echt! Crimineel leuk toch, een nepperd van een Van Gogh, Appel of Corneille aan de muur? Met een beetje eigen interpretatie wordt het zomaar een échte Kroon.

De Mona Lisa van Vledder: ietsje te veel lippenstift

De echte Mona Lisa in het Louvre in Parijs. In Vledder hangt een slechte kopie. Foto Pixabay.

 

De ene vervalsing is wat beter dan de ander. Zo hangt er in het museum een Mona Lisa met iets te opvallende lippenstift op. We leren dat dit geen vervalsing is, maar een kopie. Dat zit zo: maak je iets na om er daarna onder valse voorwendselen geld mee te verdienen, dan wordt het een vervalsing genoemd. Doe je het voor de lol, voor jezelf of je buurvrouw, dan is het een kopie. De Mona Lisa op de foto hierboven is overigens de echte.

De vervalser vervalst

Zo’n meestervervalser als Han van Meegeren krijgt in het museum een speciaal plaatsje. Hij was zó goed in vervalsingen, dat hij er kapitalen mee verdiende. Om goed te kunnen vervalsen, moet je wel een beetje kunnen tekenen en schilderen. En dat kon Van Meegeren. Zijn ‘Hertje van Juliana’ hangt in Museum Valse Kunst, maar het is een échte. Ander werk van hemzelf werd trouwens ook weer vervalst. De vervalser vervalst, hij zou het mooi gevonden hebben, als hij nog geleefd had. Van Meegeren stierf in 1947.

Museums Vledder

Kunstzinnig glas. Foto Pixabay

Museum Valse Kunst is onderdeel van Museums Vledder. In hetzelfde pand zit ook nog een glaskunstafdeling en een afdeling met Drentse kunst. Allemaal echt.

 

Museum Valse Kunst
Brink 1
Vledder

 

En als je dan toch cultureel aan het doen bent in Vledder: bezoek dan ook het Zeemuseum Miramar.

 

2 Replies to “Lekker vals in Vledder”

Comments are closed.