Schelpen zoeken in Drenthe

 

VLEDDER – Het is wel de laatste plaats waar je het zou verwachten, maar in Drenthe staat een heus zeemuseum. In Museum Miramar te Vledder vind je een de meest uiteenlopende en soms zeer zeldzame schelpen, sponzen en zeesterren.

 

Schelpen. Foto Pixabay

Wereldreiziger

De bijzondere collectie zeecuriosa is verzameld door juffrouw Warners (1899 -1986), die de hele wereld afreisde om haar schelpenverzameling uit te breiden. Het begon ooit met een stekelhoorn; de sierlijke schelp met stekels vond ze op Mallorca. Ze kwam van die reis thuis met twaalf koffers vol schelpen. In de jaren daarna reisde ze de hele wereld af: Indonesië, Taiwan, Alaska, Fiji Eilanden, de Cariben, Papoea Nieuw Guinea, ze kwam overal. Warners zocht altijd naar schelpen, op de markt, in vissersnetten, op de visafslag en langs het strand.  Ook dook de ongetrouwde dame tot op hoge leeftijd zelf naar schelpen. Eenmaal thuis met de hutkoffers vol vondsten, werd alles uitgepakt, gesorteerd en voorzien van kaartjes met informatie.

Museum vol schelpen in Drenthe

Jeanne Warners was psycholoog-pedagoog voordat ze zich helemaal overgaf aan reizen en het verzamelen van schelpen. Het museum – háár museum – is nog steeds een eerbetoon aan deze intelligente, excentrieke en eigenzinnige vrouw. Tegenwoordig zijn de huisregels niet meer zo streng, maar ten tijde dat juffrouw Warners nog de scepter over haar museum zwaaide, kwam je er niet in met een afgeknipte spijkerbroek, kort rokje of een hemdje. ‘Het is hier geen zwembad’, stelde ze.

 

Museum Miramar
Vledderweg 25
8381 AB Vledder

 

Als je toch in Vledder bent, neem dan ook even een kijkje bij het Museum Valse Kunst.