Weerribben: een groen doolhof

 

KALENBERG – De Weerribben, in de Kop van Overijssel, is een natuurgebied waar water, riet, moeras en land elkaar als een streepjescode afwisselen. Je kunt hier eindeloos fietsen en wandelen, maar de mooiste manier om dit noordoostelijke puntje van Overijssel te verkennen is over het water. Met een fluisterbootje, kano of roeiboot bijvoorbeeld. Sinds 2018 is er een nieuwe mogelijkheid bijgekomen: per supboard. Stand Up Paddle, oftwel: staand peddelen.

 

Zo zie je het meest van de Weerribben

Arjan Berger van Weerribben SUP begeleidt je vanuit Kalenberg door het groene doolhof, maar je kunt ook een board bij hem huren, zodat je zelf op ontdekkingstocht kunt gaan. Doordat je staat, kijk je over het riet heen en zie je dus meer van de natuur. “Het is de beste en mooiste manier om de Weerribben te verkennen”, vertelt de Paasloër. De in het buurtdorp geboren, getogen en (weer) woonachtige Arjan was als jongen al actief in de Weerribben en kent het natuurgebied op zijn duimpje. Hij neemt je mee naar de mooiste plekken.

 

Arjan Berger van Weerribben SUP. Foto Sybylle Kroon

Door de mens gemaakt

Hoewel de natuur van de Weerribben er ongerept uitziet, is het de mens die dit natuurgebied gevormd heeft. Vroeger werd op deze locatie massaal turf gewonnen. Door al die afgravingen onstonden waterpartijen, rietvelden en moerasgebieden. En daar profiteren dieren, vogels en toevallige voorbijgangers nu van. Naast de natuur is het ook de stilte die hier indruk maakt. Het enige wat je hoort, is het ruisen van riet en het zingen van vogels. Helemaal zen!

 

Riet en molen in de Weerribben. Foto Pixabay

Meer informatie over Overijssel:
www.visitoost.nl

One Reply to “Weerribben: een groen doolhof”

Comments are closed.