Balloërveld: terug naar de prehistorie

 

BALLOËRVELD – Drenthe is bekend van de hunebedden. Maar er is meer prehistorisch erfgoed in deze provincie te vinden. Op het Balloërveld scharrelen zo’n vierhonderd schapen rond waar in het stenen tijdperk al mensen woonden. Een reis door dit heidegebied is dan ook een reis terug in de tijd.

 

Heideveld met mystieke sfeer. Foto Pixabay.

MEER DAN HEIDE ALLEEN

Zo op het eerste gezicht lijkt het Balloërveld een groot heideveld. Maar het is meer: naast bomen, vennetjes en zandverstuivingen zijn er ook zo’n veertig grafheuvels uit de steentijd te vinden. In deze heuvels begroeven onze voorouders de overledenen, net als in de hunebedden die in de nabije omgeving van het Balloërveld te zien zijn. In de bronstijd cremeerde men de doden en werd de as in een urn begraven op een urnenveld –  en zo’n veld is ook op het Balloërveld te zien. Je wandelt of fietst dus over prehistorische grond en dat geeft dit gebied iets mystieks. Reden te meer om even stil te staan en de omgeving goed op je in te laten werken. Duizenden jaren geleden jaagden hier onze voorouders, verbouwden ze emmertarwe op hun raatakkers (restanten van deze celtic fields zijn nog steeds te zien) en woonden ze in primitieve onderkomens. De stilte wordt alleen doorbroken door het gezoem van bijen, een zingende tapuit of een ritselende zandhagedis.

PARADIJS VOOR FLORA EN FAUNA

Niet alleen voor terug-in-de-tijd-reizigers, voor natuurliefhebbers is het Balloërveld eveneens een hof van eden: dankzij de bijzondere samenstelling van de grond is het een goede voedingsbodem voor meer dan tweehonderd plantensoorten, waaronder ook de zeldzame klokjesgentiaan, lavendelheide en valkruid. Op de stuifzanden is korstmos te vinden. Ook de fauna van dit heideveld is bijzonder: er zijn mee dan twintig vlindersoorten en tientallen vogelsoorten te spotten. En als je goed kijkt, ontdek je misschien amfibieën en reptielen.

GRASMAAIERS VAN DE HEI

Drents Heideschaap Balloërveld. foto Pixabay

Bèèèh! In de verte blaat een schaap. En nog een. En nog een. Daar komen de herders van Balloo aan: ze drijven hun vierhonderd Drentse heideschapen als ‘grasmaaiers’ over de heide van het Balloërveld. Een natuurlijk stukje natuurbeheer, in opdracht van Staatsbosheer uitgevoerd door Drentse heideschapen. Dit Europese oerras met karakteristieke hoorns past goed in hun prehistorische omgeving: deze schapensoort loopt hier al ruim zesduizend jaar rond. Ook zij gaan dus terug naar het stenen tijdperk.

WAAR VIND IK HET BALLOËRVELD?

Balloërveld. Foto Pixabay.

Het 367 hectare grote Balloërveld ligt ten noordoosten van Assen, in de Drentse gemeente Aa en Hunze. Je mag er alleen fietsen en wandelen, gemotoriseerd verkeer is verboden. Het veld ligt tien meter boven NAP, bovenop de Hondsrug, een zeventig kilometer lange verhoging in het landschap tussen Groningen en Emmen.

 

Zoek je een echt uitdagend fietsparcours in Drenthe? Wat dacht je van de Col du VAM?

 

One Reply to “Balloërveld: terug naar de prehistorie”

Comments are closed.