Retro-logeren in de jeugdherberg

 

LEEUWARDEN – Op een oude fiets zonder versnellingen fietste ik als zeventienjarige samen met een vriendin vanuit Leeuwarden heel Nederland door. Van jeugdherberg naar jeugdherberg. Met alleen wat kleding, een klikklakcamera, een paar boeken en een tandenborstel in de fietstassen.

 

 

Oude fiets. Foto Pixabay

ECOLOGISCHE VOETAFDRUK: NUL!

Tegenwoordig kun je heel wat comfortabeler op vakantie langs deze hostels. In een lelijke eend bijvoorbeeld. Toch roept een fietsvakantie bij mij nog steeds warme herinneringen op. Tegenwoordig is zo’n retro-logeerpartij weer helemaal hip. Het is slow travel én milieuvriendelijk in één. Een ecologische voetafdruk – voor zover je daar bij een fietsvakantie van kunt spreken – van nul komma nul.

WINDKRACHT 6 TEGEN

Nederland is om meerdere redenen een fijn vakantieland. Het is onder meer fietsland bij uitstek: grotendeels plat en voorzien van fantastische fietspaden. Ploeterde ik jaren geleden tegen windkracht zes de Afsluitdijk over om uitgewoond in Den Oever aan te komen, tegenwoordig kun je aanzienlijk gemakkelijker en toch sportief de oversteek maken en Nederland doorkruisen.

JEUGDHERBERG IS NU STAYOKAY

Fietsen door Nederland. Foto Pixabay

Je kunt nog steeds van jeugdherberg naar jeugdherberg fietsen, alleen heten ze nu Stayokay en zijn ze voor alle leeftijden. Eén ding blijft echter onveranderd: op de Afsluitdijk zal je toch echt zélf moeten trappen.

 

www.stayokay.nl