Roombeek Enschede: uit de as herrezen

 

ENSCHEDE –  Het was een stralende dag, die dertiende mei in het jaar 2000. De azuurblauwe lucht boven Enschede veranderde in een klap in een donkere hel. Door een enorme vuurwerkexplosie werd Roombeek grotendeels verwoest. De wijk is anno nu uit zijn as herrezen. En hoe!

OUDE TEXTIELFABRIEK

museumfabriek en gastrobar in enschede foto sybylle kroon

interieur gastrobar roombeek enschede

 

We zitten met gids Titia Boitelle in de Gastobar bij Rozendaal. “Het is een wonder dat dit pand is blijven staan”, vertelt ze. “Vroeger was Rozendaal een begrip: het was een textielfabriek waar poetsdoeken werden geweven.” De fabriek overleefde de explosie en werd daarna compleet gerenoveerd, met behoud van industriële elementen. Naast een bar/restaurant is ook De Museumfabriek in het pand ondergebracht. Het bouwwerk in rode baksteen is een van de weinige elementen die behouden is gebleven na de ramp in mei 2000.

ARCHITECTUURPARADIJS IN ENSCHEDE

 

architectuur roombeek

 

Roombeek – voorheen een arbeiderswijk waar ook allerlei fabrieken stonden – werd in de jaren na de vuurwerkramp herbouwd onder leiding van stedenbouwkundige Pi de Bruijn. Het is een stad in een stad: “Omdat de wijk alle voorzieningen heeft die een stad ook heeft. Er zijn scholen, winkels, cafés, restaurants, musea, bedrijven en woonhuizen”, licht Boitelle toe. Vijftig procent van de oorspronkelijke bewoners keerde terug. Het stratenplan en de straatnamen bleven behouden, het uiterlijk van de wijk veranderende echter drastisch. Nu is het een van de meest gewilde wijken van de Twentse stad. Al wandelend zien we ‘gewone’ rijtjeshuizen maar ook gebouwen in de meest bijzondere vormen en maten, vooral in het deel waar panden volgens het ‘wilde bouwen’ zijn gerealiseerd. Boitelle: “Roombeek is een paradijs voor architectuurliefhebbers. Van menig beroemd architect is hier een ontwerp te vinden.”

GROUND ZERO

de roombeek in enschede

ground zero roombeek

 

Op de plek waar de vuurwerkfabriek stond, ‘Ground Zero’, is nu een parkje. Restanten van de fundering van de fabriek zijn nog zichtbaar. In het gras is een golfpatroon aangebracht dat de schokgolf van de explosie symboliseert. De Roombeek zélf (een riviertje) is in ere hersteld en kabbelt – in aangepaste vorm – weer door de wijk. “De wijk is bijna af”, besluit Boitelle. “Waar vroeger fabrieken stonden, is het nu aangenaam wonen, werken en leven. Roombeek is met respect voor het verleden en met oog voor de toekomst herbouwd.”

WANDEL MEE MET TITIA

Titia Boitelle gids in Roombeek

 

Wil je met eigen ogen zien hoe Roombeek uit de as is herrezen? Boek dan een rondleiding bij gids Titia. Zij vertelt vol passie over het verleden en de hedendaagse architectuur van de wijk.

 

Meer lezen over Enschede? Check deze virtuele boekenkast!

NET BUITEN ENSCHEDE

 

Lutterzand Twente. Foto Sybylle Kroon

 

Enschede ligt in Twente, de oostelijke regio van de provincie Overijssel. De stad is omringd door het fraaie Twentse landschap. Ten noordoosten van Enschede, pal tegen de grens met Duitsland, ligt het Lutterzand. Daar vind je een bijzonder natuurfenomeen.

 

TIP: Meer bijzondere architectuur is te zien in Almere.