De canyon van Twente

 

DE LUTTE – Nederland zit vol verrassingen. Zo stonden we in Twente aan de rand van een heuse canyon. In Madurodamformaat, dat wel, maar toch. Verantwoordelijk voor deze kloof is de Dinkel. Een onbeduidend stroompje, zou je zo op het eerste gezicht zeggen. Maar het riviertje heeft zich inmiddels aardig door het Twente landschap heen gemeanderd. Op sommige plekken zo diep, dat er waarschuwingsborden staan.

HET ZAND VAN TWENTE

Wandelpad Lutterzand foto Edwin Pijpe

 

Om de Twentse canyon van dichtbij te bekijken, moet je in de buurt van het dorpje De Lutte zijn. Daar ligt namelijk natuurgebied Lutterzand. We parkeren de eend bij Paviljoen Lutterzand en gaan op pad. De Dinkel heeft geen grote moeite hoeven doen om zich een weg door dit landschap heen te banen. Want zoals de naam al zegt, bestaat het Lutterzand in Twente voornamelijk uit zand. Terwijl we door dit natuurgebied wandelen, hebben we bijna het gevoel in de duinen aan de Noordzeekust te zijn dan in het oosten van Nederland. Maar dan zonder zee en branding en met kabbelend water als achtergrondmuziek.

VAN ANSICHT NAAR ANSICHT

Lutterzand Twente. Foto Sybylle Kroon

 

Hoewel er ook fietspaden door het natuurgebied heen lopen, moet je de wandelpaden hebben om de Dinkel en zijn beroemde ‘ravijnen’ van dichtbij te bekijken. Net als de rivier slingert het wandelpad zich door het heuvelachtige gebied heen. We genieten van het afwisselende landschap. We lopen door bos en wandelen over stuifzanden, heide en velden vol jeneverbes. Af en toe piept er een mooie ansichtkaart van Twente door de bomen heen. Foto!

ZOEK EEN VEILIGE SELFIESPOT

Mangrove in Twente. Foto Sybylle Kroon

 

De Dinkel heeft op sommige plaatsen steile wanden. Lieve mensen: die waarschuwingsborden en hekken staan er niet voor niks! Ik weet het, het is verleidelijk, maar het zand is zacht en kwetsbaar, dus die selfie moeten we toch echt op een veilige plek maken. Er zijn fotogenieke locaties genoeg waarmee je de show kunt stelen op Instagram of Facebook. Op andere plekken langs de rivier staan mangrove-achtige bomen met hun teentjes in het water. Ook zijn er kleine strandjes waar je kunt picknicken. We doen onze schoenen uit en ‘baden pootje’ in het koele water van de Dinkel. Toch handig, zo’n mini-canyon in Twente. Een stuk toegankelijker dan zijn grote broer in Amerika.

ZEN IN TWENTE

Wilmersberg De Lutte in Twente

 

We vonden in hotel de Wilmersberg in De Lutte een prima uitvalsbasis om Twente te verkennen. Dit landgoedhotel ligt midden in het Twentse landschap, pal aan de mooiste fiets- en wandelpaden. Ook fijn: ze verhuren er fietsen zodat je ze zelf niet hoeft mee te slepen. Nog fijner: het restaurant heeft een vegetarische kaart. Vlees, vis of kip kun je naar wens toevoegen. En als bonus: naast heerlijke bedden heeft de Wilmersberg een uitgebreide spa met zwembad en massagemogelijkheden. Je begrijpt: we waren helemaal zen in Twente.

 

Het Lutterzand ligt in Twente, het oostelijke deel van de provincie Overijssel.
Wil je meer lezen en weten over deze regio, check dan de virtuele boekenkast!