Petite Provence in de Bollenstreek

 

NOORDWIJK – De Bollenstreek is vooral bekend vanwege de talloze velden vol tulpen, narcissen en hyacinten. Tussen al dat ‘bollengeweld’ zit een vreemde eend in de bijt: een klein lavendelparadijs. La petite Provence, noemt eigenaresse Frida Liebeton het zelf. Op het land dat al dertig jaar in haar familie is, heeft ze in een paar jaar tijd naam opgebouwd als Lady Lavendel.

 

Lavendelveld. Foto Pixabay

 

MAGISCHE HOEK IN DE BOLLENSTREEK

Sinds 2013 zit Frida met haar lavendel in de scherpe bocht aan de Vogelaardreef in Noordwijk. Het is een plek waar iedereen even inhoudt, al was het maar om de bocht, ter hoogte van zweefvliegveld Langeveld, veilig te kunnen nemen. Precies in die bocht stond Frida als veertienjarige al tulpen vanuit een oude caravan te verkopen. Het liep als een tierelier: “Ik voelde me de rijkste vrouw van de Bollenstreek. Ik verkocht drie bossen voor tien gulden en had een hele schoenendoos vol tientjes. Sindsdien heb ik altijd iets met die hoek gehad. Er is hier iets”. In 2013 begon Frida met de verkoop van lavendelplanten. Vanuit een oude viskar op de ‘magische hoek’ liep de handel vanaf het begin prima. “Iedereen kende me als de mevrouw van de lavendel op de hoek.”

PARADIJS VOOR KOOLWITJES EN BIJEN

Koolwitje in lavendel. Foto Pixabay

 

De viskar werd later ingeruild voor een groter verkooppunt, een blokhut waar ze haar winkel in kon huisvesten: de Houten Hoeve. Eromheen velden vol lavendel. Niet voor de verkoop: “Nee, gewoon, omdat het zo mooi is, omdat het lekker ruikt en omdat je er rustig van wordt”. Inmiddels staat er zo’n drieduizend vierkante meter aan lavendel in ‘de hoek’ van Lady Lavendel, zoals Frida haar bedrijf heeft genoemd. Tientallen koolwitjes fladderen van bloem naar bloem. Van dichtbij zie en hoor je talloze bijen en hommels. “Ik sta zelf ook regelmatig even stil bij mijn lavendel en luister naar het gezoem van al die insecten die hier op af komen. Het is net de Provence, maar dan in het klein”.

BLIJ VAN LAVENDEL

Vrouw in lavendelveld. Foto Pixabay

 

De lavendel die voor de verkoop bestemd is, komt van haar broer Jeroen. “Dan weet ik zeker dat ik kwaliteit verkoop”. In de loop der jaren heeft ze al heel wat goedbedoelde adviezen gehad om haar winkel uit te breiden: “Natuurlijk, ik zit hier op een toplocatie, al zou je hier oude schoenen verkopen, verkoop je ze nog. Maar ik wil geen tulpen, zonnebloemen, gladiolen, viooltjes of boeketten verkopen. Of een terras beginnen. Het zou misschien stampensvol zitten, maar ik wil het gewoon niet. De kracht is bij je product te blijven, dicht bij de kern en vooral dicht bij jezelf. Wat je doet moet kloppen met je hoofd en je hart. Wat ik hier in heb opgebouwd, is contra-commercieel, dat doe je normaal niet als ondernemer. Maar ik word blij van die planten, de klanten worden blij van mijn planten en ik word weer blij van mijn klanten.”

 

Bijen in lavendel. Foto Pixabay.

 

Lady Lavendel
Vogelaardreef 20
Noordwijk

One Reply to “Petite Provence in de Bollenstreek”

Comments are closed.