Paleizenstad Vollenhove

 

VOLLENHOVE – In de Kop van Overijssel ligt een heuse paleizenstad. Of beter gezegd: stadje. Want Vollenhove is met zo’n vierduizend inwoners niet groot. Toch heeft Vollenhove al sinds de veertiende eeuw stadsrechten en mag dus met recht een stad worden genoemd. Van de vele middeleeuwse paleizen – havezathen – die het stadje ooit telde, zijn er nog een paar over.

EEUWENOUDE HERBERG

Stadpaleis Seidel Vollenhove. Foto Sybylle Kroon  Sfeerbeeld in Vollenhove. Foto Sybylle Kroon

 

Bij de haven van Vollenhove valt een groot wit ‘paleis’ meteen op: het is een eeuwenoude herberg. Sinds 1621 draagt het de naam Seidel en het is nog steeds een herberg, met restaurant. Eigenaresse Marlice van Meer leidt ons trots rond. Binnen, onder het hoge balkenplafond, heerst een sfeer van weleer. Grote geweien aan de muur, velours gordijnen, koperen pannen bij de open haard. Kruip-door-sluip-door kom je bij de kerktoren uit. “Vroeger was dit de vuurtoren”, weet Marlice te vertellen.

NOUVEAU RICHE VAN DE MIDDELEEUWEN

Herberg Seidel anno 1621.Foto Sybylle Kroon

 

Het karakteristieke stadje ademt een voorname sfeer uit, met tal van historische panden, waaronder vijf havezathes. Marlice’ broer Ben, die haar ondersteunt in de bediening in het restaurant, weet precies hoe dat komt: “De bisschop van Utrecht woonde hier in de twaalfde eeuw. En dat trok adel aan die landgoederen en havezathes bouwden. De nouveau riche van de Middeleeuwen kwam hier samen”. In de zeventiende eeuw had het stadje maar liefst zeventien havezathen. “Niet zo gek dus dat ze Vollenhove ook wel het ‘stad der paleizen’ noemden”, vertelt Ben terwijl hij voor de gasten zijn beroemde geflambeerde aardbeien serveert.

 

Sfeerbeeld Vollenhove. Foto Sybylle Kroon

Vollenhove ligt in de Kop van Overijssel, tussen de Noordoostpolder en Nationaal Park Weerribben-Wieden.

Seidel
Kerkplein 1-3
Vollenhove

 

 

One Reply to “Paleizenstad Vollenhove”

Comments are closed.