Japan langs de Maas

 

NOORD-LIMBURG – Flamingo’s, pauwen, bamboe, pagodes: het lijkt alsof we in Japan zijn, maar dit is toch echt Nederland. Noord-Limburg om precies te zijn. We wandelen door een van de paradijsjes langs de Maas: Kasteeltuinen Arcen.

 

Japanse sferen in Kasteeltuinen Arcen. Foto Sybylle Kroon

SPROOKJESTUIN BIJ KASTEEL

We nemen de tijd om de tuinen rondom het zeventiende-eeuwse kasteel van Arcen te bewonderen. De plattegrond die we bij de receptie krijgen, is geen overbodige luxe: het terrein is 32 hectare groot. Rozen in allerlei kleuren, fonteinen, watervallen, rotsen en allerlei soorten tuinen. Voor groen- en waterliefhebbers is het een waar paradijs. Van vlinders tot mammoetbomen, je ziet van alles in dit sprookjesachtige park vol landschappen. Via de kasteelpoort wandelen we weer naar onze fietsen. Op naar het volgende paradijsje aan de Maas.

 

Sybylle op de fiets langs de Maas in Noord-Limburg

VROEGER ROSSE BUURT, NU KOFFIESCHENKERIJ

Fietsend gaan we verder, stroomopwaarts met de Maas aan onze rechterzijde, richting Venlo. Onder het groene bladerdak in de wijk Genooy pauzeren we even. We worden door uitbaatster Nicole Schoolmeesters en medewerkster Daniëlle getrakteerd op verse vlaai en huisgemaakte koekjes bij koffieschenkerij Genuujerie. In de naastgelegen Mariakapel komen vele Venloënaren om te bidden en een kaarsje te branden voor een geliefde. Al en met al een rustgevend stukje paradijs in Noord-Limburg, zo langs het Pieterpad. ‘En dan te bedenken dat dit vroeger de rosse buurt van Venlo was’, glimlacht Nicole. Alleen de rode lampen in de koffieschenkerij herinneren nog aan die tijd.

DORP VOL KLOOSTERS

Het kloosterdorp Steyl aan de Maas, in Noord-Limburg. Foto Sybylle Kroon

De religieuze betrokkenheid is hoog in Limburg. Bijna 80 procent van de Limburgers is godsdienstig, zo blijkt uit onderzoek van het CBS uit 2014. Geen wonder dat we al fietsend langs de Maas een heus kloosterdorp binnenrijden: Steyl. Rust, bezinning en onthaasting staan hier centraal. Er zijn meerdere kloosters, een missiehuis, een missiemuseum én een botanische tuin: De Jochumhof, in 1933 door pater/biologieleraar Jochum aangelegd. ‘Op het Jochemhof vind je allerlei unieke bomen en planten’, gids Jan Mooren vertelt er enthousiast over. Wandelend door dit rustieke paradijs vol wonderen der natuur ervaren we momenten van bezinning. Wat groen al niet met je kan doen.

5X GENIETEN IN NOORD-LIMBURG

Dit mag je niet missen als je in Arcen bent:
* Thermaalbad Arcen: ontspannen in heilzaam water
* Alt Arce: restaurant met een van de mooiste terrassen van Nederland
* Sjef: modern restaurant aan het dorpsplein
* IJssalon Clevers: hier serveren ze ware kunstwerkjes waar je je vingers bij aflikt
* Hertog Jan: deze beroemde bierbrouwerij staat net buiten het dorp

PAK DE FIETS IN NOORD-LIMBURG

Sybylle op de fiets langs de Maas in Noord-Limburg

Het mooie van Noord-Limburg is: je kunt hier prachtig fietsen zonder dat je meteen 27 versnellingen op je fiets nodig hebt. Het gebied langs de Maas is afwisselend, groen en enigszins heuvelachtig. Maak vooral ook gebruik van de vele pontjes die je naar de andere kant van de Maas brengen. Hier vind je vaak mooie uitspanningen en andere bijzondere dorpjes zoals het rozendorp Lottum.

 

Meer inspiratie nodig? Bekijk Sybylle’s video’s van Kasteeltuinen Arcen en fietsen door Noord-Limburg.

 

Wist je dat de meeste asperges uit Noord-Limburg komen? Elk jaar zo’n 300 miljoen. Meer hierover lees je in het artikel Asperges kijken in Melderslo.

 

3 Replies to “Japan langs de Maas”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.