Rozen proeven in Lottum

 

LOTTUM – In Noord-Limburg, tegen de Maas, ligt het rozendorp Lottum. Al sinds de negentiende eeuw staat alles in dit dorp in het teken van ‘de koningin der bloemen’. Ze weten hier alles over rozen. Ook weten ze hoe je rozen smakelijk kunt bereiden. Wij vielen als een blok voor het rozenkwarkgebakje met een kopje rozenthee.

KLEIN MAASDORP, GROOT ROZENDORP

Lottum. Foto Sybylle Kroon

 

Lottum mag dan een klein dorpje aan de Maas zijn, zo’n zeventig procent van Nederlandse rozen wordt hier gekweekt. En dat heeft zo zijn weerslag. Rondom het dorp vind je rozenfietspaden en rozenwandelpaden. Het Rozenhofpaadje verbindt Lottum via het voet-fietsveer met het rosarium van de Kasteeltuinen Arcen. Rozenliefhebbers gaan uit hun dak tijdens het Rozenfestival en de Potrozenshow. Bovendien is er een jaarlijks kunstevenement. Bij de Rozenhof weten ze alles over rozen en het kweken en verzorgen ervan. In de de enorme tuin van dit ‘rozenkenniscentrum’ staan meer dan driehonderdvijftig soorten rozen. Een waar rozenparadijs dus.

VAN LOTTUM GETIKT

rozenkwarkgebakje. Foto Sybylle Kroon

 

In Limburg kennen ze de uitspraak Ik kom neet oét Lottum. Wat zoveel betekent als ‘Ik ben toch niet gek’. Maar getikt zijn ze niet, in het Noord-Limburgse dorp aan de Maas. Ze weten meer over rozen dan de gemiddelde Limburger. En gemiddelde Nederlander. Zo gek zijn ze dus niet. Gek op rozen, dat wel. Bovendien weten ze hoe je rozen lekker kunt bereiden. De bloem is namelijk heel goed te verwerken. In ijs, likeur, yoghurt, gebak, thee en siroop bijvoorbeeld. Dat rozenkwarkgebakje met een kop rozenthee ging er tijdens mijn bezoek in als zoete koek. De calorieën fietsen we er wel weer af!

 

 

Rozenfietspad bij Lottum. Foto Sybylle Kroon

Lottum ligt vlakbij Arcen. Je hoeft alleen maar de Maas over te steken met de veerpont.
Lees ook: Japan langs de Maas

 

 

2 Replies to “Rozen proeven in Lottum”

Comments are closed.