Moestuinieren in Rijnsburg

 

RIJNSBURG – Wat te doen met een oude, leegstaande bloemenkas? Afbreken? Laten verkrotten? Niks d’rvan, aldus eigenaar Gerardo van Egmond van Indoorvolkstuin Rijnsburg. De kweker opende een paar jaar geleden de deuren voor amateur moestuinierders. Die stonden te trappelen om te beginnen. En zie daar: talrijke biologische groente- en fruitparadijsjes zagen sindsdien het levenslicht. Voorbijgangers kunnen een blik werpen op de ‘bezige bijen’. Of in het winkeltje megaverse groente en fruit kopen.

 

GEEN WACHTLIJST, METEEN AAN DE SLAG

Het is een wens van velen: je eigen moestuin inrichten en bijhouden. Bij veel volkstuinen is echter een wachtlijst van hier tot Tokio. Dat bracht Van Egmond op het idee een indoor volkstuin in zijn leegstaande kas in Rijnsburg te beginnen. Je huurt een stukje grond en gaat de slag. Zo eenvoudig is het. Het bewateringssysteem lag er nog en is per perceel te regelen. Om je heen allemaal moestuinierders die je willen helpen of van advies voorzien. Kun je een tijdje niet komen, dan wil een buurman/vrouw jouw kraan wel even open zetten.

DE RODE MUIZENVANGER VAN RIJNSBURG

Tijger - Foto Sybylle Kroon

 

Alles is biologisch en zo natuurlijk mogelijk bij deze glazen moestuin. Rode kater Tijger neemt de muizen voor zijn rekening en sluipwespen eten de luizen op. Regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor bewatering in de kas. Er woont een bijenvolk in de kas die voor bestuiving zorgt. Er is geen verwarming: de zon verwarmt de kas. Enige voorziening is water. En koffie, bij de koffietafel.

ZELF AARBEIEN PLUKKEN

Aardbeien Foto Pixabay

 

Aardbeienliefhebbers kunnen tussen half mei en oktober ook bij de Indoorvolkstuin terecht. Je mag zelf een bakje onbespoten zomerkoninkjes volplukken. En als je dan toch binnen bent, kijk dan ook even in het winkeltje Gezonder Groen waar naast groente en fruit ook biologische kaas, vlees en eieren in de schappen liggen.