Kunstzinnig landschap in Tietjerk

 

TIETJERK  – Rij je op de N355 van Leeuwarden richting Hardegarijp, sla dan bij de stoplichten bij het dorpje Tietjerk rechtsaf. Na twee minuten sta je dan namelijk bij de ingang van een bijzonder park met landschapskunst: Vijversburg. Onder locals ook wel bekend als het Bos van Ypeij.

 

tietjerk sybylle

OUD LANDGOED IN TIETJERK

Het park heeft een lange geschiedenis, daterend uit de zestiende eeuw. In de 19e eeuw woonde de gegoede Leeuwarder familie Ypeij op het landgoed. De naam is nog steeds een begrip in de regio. Tegenwoordig is het park open voor publiek (toegang €2,50 per persoon). Je wandelt eerst door een groene oase met eeuwenoude bomen. De waterpartijen, omzoomd met naald- en loofbomen, doen bijna Zweeds aan. Grote kans dat je een ooievaar voorbij ziet zweven, die vinden in dit park een prima huisvesting.

 

KUNSTZINNIG LANDSCHAP

Na een uur rondslingeren door het historische park, ben je al wat kunstvoorwerpen tegengekomen. Daar kun je het bij laten, maar de echte kunstliefhebber loopt nog even door naar het ‘nieuwe’ gedeelte van Vijversburg. Hier geen oude bomen en rustieke slingerpaadjes, maar een kunstzinnig landschap met  bijzondere objecten. Een paars-gele boomhut, een waterdoolhof, een wilgentenentunnel, hangmatten tussen dode bomen, een kleurrijk ponton in het water. En een ooievaarsnest van waaruit de grote vogels de bezoekers gadeslaan. Al meer dan 20 jaar worden in dit deel van het park met bijzondere beelden wisseltentoonstellingen georganiseerd.

 

AAN TWEE KANTEN VAN DE DE N355

Als je het hele park hebt bewandeld, ben je snel een kilometer of acht verder. Neem er dus de tijd voor. En doe handige schoenen aan. Blote benen is niet slim, merkte ik bij thuiskomst en de 63 muggenbeten op mijn onderbenen en enkels zag. Bijkomen van de indrukken kan in het theehuis in de historische villa maar let op: alleen op zondag open. En heb je nog puf, bezoek dan ook het deel aan de andere kant van de N355. Daar staat nog een kunstwerk te shinen.

 

tietjerk boomhut sybylle

 

tietjerk kaart

 

tietjerk park vijversburg

 

Meer kunstzinnige beelden vind je op de Veluwe en bij Holwerd, vlakbij de boot naar Ameland.