Tibetaanse toestanden in Hantum

 

HANTUM – Mijn ouders wonen al geruime tijd boven in Friesland. In Hantum. Pak ‘m beet tussen Dokkum en Holwerd. Het uitzicht vanuit hun huis is typisch Fries: weilanden, een molen, hier en daar een koe. En een Tibetaans boeddistische tempel. Huh? Jazeker. Een heuse stoepa. Zomaar midden tussen de Friese weilanden.

WIT TORENTJE MET GOUD

Stoepa van Hantum. Foto van website.

 

Je kunt hem haast niet missen. Hoewel: je ziet de tempel misschien niet meteen. Dat komt door de bomen die eromheen staan. Zo’n bosje midden in het vlakke land valt dan wél weer op. Zodra je dichterbij komt, schittert een stralend wit met goud torentje je tegemoet. Tibetaanse vlaggetjes steken kleurrijk af in de groene omgeving.

TEMPEL EN MOLEN VAN HANTUM

stoepa hantum. Foto Sybylle Kroon

 

Je komt in het rustige dorpje Hantum haast geen mens tegen. Toch schijnen er elk jaar een paar duizend internationale bezoekers het weggetje naar het Tibetaans boeddhistisch studie- en meditatiecentrum te vinden. Dat er een heilig bolwerkje staat, daar doen ze in het Friese dorp niet gewichtig over. Een eenvoudig groen bordje met daarop ‘stoepa’ wijst je de weg. Voor de officiële naam Karma Deleg Chö Phel Ling is geen ruimte. Op weg naar de tempel kom je langs de Hantumermolen, het enige andere bouwwerk aan de Stoepawei. (Voor niet-Friezen: ‘wei’ is Fries voor weg.). Alvast een beetje sfeerproeven? Check dan deze video!

ELKE ZONDAG OPEN

 

 

Je hoeft niet Tibetaans of boeddhistisch te zijn om de tempel te bezoeken. Iedereen die behoefte heeft aan rust en verdieping nodig, is welkom in de stoepa. Ben je – net als ik – gewoon nieuwsgierig, dan neem je op een zondag een kijkje. Je krijgt er gratis een rondleiding en een kopje thee.

 

Hantumermolen. Foto Jan van der Molen.

ALS JE TOCH IN DE BUURT BENT

* Hantum ligt op steenworp afstand van Holwerd. Van hieruit gaat de boot naar Ameland.
* In herberg De Waard van Ternaard, in het buurdorp Ternaard, kun je fijn overnachten en heerlijk eten. Ik ben zelf erg fan van de inrichting. De meubels en bedden zijn gemaakt door Pilat en Pilat uit Twijzel.