Reuzenstappen door Hooghalen

 

HOOGHALEN – De ontdekking van de hemel. Wie het boek van Harry Mulish heeft gelezen of de film heeft gezien, weet dat telescopen er een rol in spelen. Die ‘parabolische antennes’ staan tussen Hooghalen en Westerbork, in Drenthe. Als je bij die enorme constructies staat, voel je je nietig. Gelukkig is er ook een wandelpad waar je gigantische stappen kunt maken.

WANDELEN OVER DE MELKWEG

Telescopen Hooghalen. Foto Pixabay

 

Het is een indrukwekkend gezicht, de veertien gigantische telescopen middenin de Drentse natuur bij Hooghalen. Via twee korte wandelroutes loop je naar de telescopen van ASTRON. De  meest toepasselijke route is die over het Melkwegpad. Dit pad is een schaalmodel van ons zonnestelsel, schaal: 1 op 3.700.000.000. Elke stap die je zet is goed voor 2,5 miljoen kilometer, reuzenstappen dus. Langs het pad staat informatie over het heelal. Leerzaam voor kinderen en volwassenen.

HOOGHALEN – VLAKBIJ WESTERBORK

Telescoop Hooghalen. Foto Pixabay

 

De sterrenwacht en het wandelpad liggen bij de ingang van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Hier kun je je auto of fiets parkeren.
Adres: Oosthalen 8 in Hooghalen.

 

Om nog even op de roman van Mulisch terug te komen: De uitbreiding van twaalf naar veertien telescopen – om hiermee de hemel te ontdekken – wekt Gods toorn. Voor straf laat Hij een komeet inslaan.