Kunstzinnige roadtrip door Flevoland

 

FLEVOLAND – Je kunt hem niet missen als je in de haven van Lelystad staat: de hurkende man. Dit gigantische kunstwerk – 26 meter hoog – is gemaakt van onderdelen van hoogspanningsmasten. Officieel heet het kunstwerk van Antony Gormley ‘Exposure’. Het maakt deel uit van een bijzonder kunstproject in de Flevopolder en Noordoostpolder: Land Art. Ik maakte een kunstzinnige roadtrip door de jongste provincie van Nederland.

 

exposure land art flevoland

Ruimte zat in Flevoland

Land Art Flevoland bestaat uit negen grote kunstwerken in de Flevopolder en de Noordoostpolder. Het idee voor deze vorm van kunst ontstond al tijdens de aanleg van de polders: ruimte genoeg immers. Internationale kunstenaars hebben hun ruimte gepakt en het landschap sinds 1977 een eigen karakteristieke invulling gegeven. Hieronder een paar van mijn favorieten, hoewel ze alle negen stuk voor stuk fascinerend zijn.

Precies op zeeniveau

De kunstwerken zijn op eigen gelegenheid te bezoeken. Ze maken deel uit van het landschap en nodigen uit om van dichtbij te ervaren. Zoals Sea Level van de Amerikaanse kunstenaar Richard Serra (foto hieronder): de twee muren liggen als een waterpas in het landschap bij Zeewolde. Als er geen dijken waren geweest, had het water tot de bovenste rand van de muur gestaan. Nu kijk ik uit over een het landschap gecreëerd door landschapsarchitect Pieter van der Molen.

 

Sea Level Land Art Flevoland

‘Archeologische vondst’

Dit bijzondere kunstwerk (foto hieronder) bij Dronten heet Riff. PD#18245 en is van kunstenaar Bob Gramsma. Via een trap in het kunstwerk kun je naar boven en van het uitzicht genieten. Het kunstwerk is fascinerend, alsof het een opgegraven archeologische vondst is.

 

Groene kathedraal

De Groene Kathedraal bij Almere van Marinus Boezem is ook al zo’n bijzonder kunstwerk. Het bestaat uit twee delen. Er is een bos(je) met Italiaanse populieren in de vorm van de Notre Dame van Reims. En daarnaast ligt een bos waar dezelfde vorm is uitgespaard. Zie de foto’s hieronder.

 

 

 

Proeftuin van de Deltawerken

Het Waterloopbos in de Noordoostpolder is van zichzelf al een aanrader. Dit bos was tot 1996 een soort proeftuin waar de Deltawerken op schaal werden nagebouwd en getest. De meeste bouwwerken zijn inmiddels opgenomen in de natuur. De Deltagoot was een 250 meter lange betonnen geul waar tsunamigolven werden nagebootst. Nu is het getransformeerd tot een kunstwerk: Deltawerk //. Imposant om langs én doorheen te lopen. Check de foto’s hieronder!

 

 

 

LET OP: niet alle kunstwerken zijn allemaal goed (rolstoel)toegankelijk en soms alleen te voet bereikbaar.

 

 

TIP: Een keer per jaar is er een speciaal Land Art weekend. De volgende editie vindt plaats op 4 en 5 juni 2022. Daarnaast zijn er regelmatig tours langs de kunstwerken. Alle locaties en actuele data op de site van Land Art. Ook is er een folder beschikbaar.

 

 

Tijdens mijn roadtrip door Flevoland overnachtte ik bij Bed&Breakfast Gastvrij Schokland.


MEER OVER FLEVOLAND

* De hurkende man staat op een strekdam in het Markermeer. Pak je de boot naar de Marker Wadden, zie je dit kunstwerk weer van een heel andere kant.

 

* Meer bijzonder ‘Flevolands’ design vind je in Almere.